Domowe sposoby suszenia papryczek habanero – kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych przez smakoszów na całym świecie. Cechuje się wyrazistym smakiem, a pierwszą rzeczą, na którą zwrócimy uwagę, jest pikantność potraw. Składnikiem niezbędnym dla przyrządzenia naprawdę zacnych dań jest papryczka habanero. Co można o niej powiedzieć? Jakie składniki odżywcze posiada? Do czego się stosuje. Czy można ją kupić w delikatesach internetowych? Czy możemy ją suszyć w warunkach domowych, a jeśli tak, to, jak? Przeczytaj koniecznie ten artykuł, jeśli planujesz zaskoczyć rodzinę nutką pikanterii na talerzu!
Tylko diabeł się nie skrzywi
Papryczka habanero jest wariantem niesamowicie ostrej papryki chili. Jej ojczyzną są wyspy karaibskie oraz półwysep Jukatan. W obiegu krąży legenda związana z tym warzywem. Głosi ona, że tylko mieszkańcy Karaibów oraz sam diabeł są w stanie, bez skrzywienia ją przełknąć. Wiąże się to ze stopniem ostrości tego produktu. Jedząc dowolną potrawę z dodatkiem habanero, odruchowo szukamy czegoś, co ugasiłoby pożar w ustach. Uznawana jest za jedną z najostrzejszych odmian papryk. Wpływa na to substancja zawarta w tym warzywie, a mianowicie kapsaicyna. Jej stężenie w tej odmianie chili jest naprawdę wysokie. Dla smakoszów świetna wiadomość. Amatorzy kuchni światowej mogą zamówić sobie habanero za pośrednictwem internetowego sklepu spożywczego. Mogą również przejść się do lokalnego supermarketu i wrzucić do koszyka odpowiednią ilość tego warzywa.
Troszkę o stężeniu kapsacyiny
Kapsacyina to sztandarowy związek chemiczny zawarty w papryczkach habanero. Za co on odpowiada? Czy jest zbawienny dla organizmu? Otóż tak. Zdolności lecznicze tej substancji odkryto już dawno temu. Wykorzystuje się ją w charakterze plastrów przeciwbólowych i w leczeniu reumatyzmu. Mało tego, jest też podawana ludziom chorym na raka. Skoro zatrzymaliśmy się na nowotworach, to warto opisać działanie kapsacyiny. Niszczy ona mitochondria komórek nowotworowych. Można by pokusić się o stwierdzenie, że rozsadza je od środka. Habanero, jest pod tym kątem pomocne, ale trzeba uważać na ilość spożywanych papryczek. Zbyt wysokie stężenie kapsycyiny jest niebezpieczne dla zdrowia i kończyć się może nawet zgonem nierozważnego smakosza. Wchłanianie kapsacyiny w ryzykownych ilościach skutkuje poważnymi objawami. Są nimi duszności, zaczerwienienia i konwulsje. Jeśli nabędziesz kilka kilogramów papryczek habanero w sklepie spożywczym online, ale nie spożyjesz ich za jednym razem to nic ci się nie stanie. Stosunkowo rzadko odnotowuje się zatrucie kapsacainą.
Co można z niej przygotować?
Ten nietuzinkowy produkt spożywczy ma szerokie zastosowanie. Za sprawą tego składnika przyrządzisz wyśmienitą zupę, gulasz, salsę oraz smakowite sałatki. Ich piekielnie wyrazisty smak zapadnie w pamięci łasuchom. W trakcie realizacji zakupów online polecamy wrzucić ją do koszyka. Powód? W trakcie sezonu grillowego będzie jak znalazł. Jest tak dlatego, że spełni się idealnie do marynat. Wykorzystując tę odmianę chili, przyrządzisz pyszny sosik BBQ. Możesz też potraktować papryczkę habanero jako niesamowicie wyrazisty dodatek do steków. Ponadto jest kluczowym produktem, jeśli fascynujesz się kuchnią meksykańską.
Zobacz również:
Susz z habanero. Jak to zrobić?
Wyobraźmy sobie pewną sytuację. Jesteś amatorem kuchni światowej i postanowiłeś zachwycić znajomych jakimś meksykańskim daniem. Wiesz, że ta konkretna kuchnia cechuje się wyrazistym, ostrym smakiem i potrzebujesz pikantnych papryczek. Najlepiej, żeby pochodziły z Meksyku lub odległych Karaibów. Po wpisaniu frazy warzywa online wyskakują ci rozmaite pozycje w przeglądarce. Klikasz, sprawdzasz, wrzucasz do koszyka i zamawiasz. Po czasie pojawia się dostawa produktu. Pewnie głowisz się jak wysuszyć taką papryczkę. W warunkach domowych jest to możliwe. Mówi się, że najlepsze rozwiązania to te najprostsze. Tak jest również z suszeniem papryczek. Pierwszą metodą jest suszenie ich na zewnątrz. Warunkiem powodzenia tej operacji jest odpowiednia pogoda. W okresie wiosenno-letnim, gdy przygrzewa słoneczko, jest to pewny sposób suszenia czegokolwiek. Problem pojawia się w okresie jesienno-zimowym, gdy to wilgotność powietrza jest zbyt duża. Po umyciu i nawleczeniu papryczek na nici można je powiesić w altance. W trakcie całej operacji warto ostrożnie obchodzić się z warzywem, ponieważ uszkodzenia przyciągają niepożądanych gości, w formie muszek owocówek. Po kilku dniach papryczki habanero będą wysuszone. Drugim sposobem suszenia w warunkach domowych jest postawienie ich na suszarce. Proces suszenia przebiega w tym przypadku błyskawicznie, bo już po 2-3 godzinach od startu. Zaletą wykorzystania suszarki jest równomiernie wysuszenie produktu. Tempo suszenia z wykorzystaniem tej metody sprawia, że po dość niedługim czasie możemy nasze papryczki schować do słoika bądź przetwarzać je dalej. Te dwie koncepcje na suszenie warzywa nie brzmią wcale strasznie. Można szybko i bezboleśnie zająć się suszeniem papryczek habanero. Warto w trakcie pracy nad nimi mieć na dłoniach rękawiczki. Kontakt z papryczką, bez zachowania stosownej ostrożności może się wiązać z poparzeniami. Jeśli więc zainteresowaliśmy cię tą odmianą chili, to możesz spokojnie postawić na zakupy z dowozem i spróbować je wysuszyć. Dzięki temu cieszyć się będziesz wyrazistym smakiem dań, które przyrządzisz.