Jak powstaje miód? Miód to nie tylko świetny przysmak, ale posiada również wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Jest to zapewne jedna z przyczyn które sprawiają, że cieszy się on ogromną popularnością w polskich domach. Wiele osób nie wie jednak, w jaki sposób powstaje ta lepka substancja dodawana do wielu przysmaków. W jaki sposób pszczoły robią miód? Jak wyglądają poszczególne etapy produkcji miodu? W jakim celu pszczoły robią miód? Jakie składniki odżywcze posiada? Chcielibyśmy serdecznie zaprosić do lektury poniższego wpisu, w którym rozwiewamy wszelkie wątpliwości w tym zakresie.
W jaki sposób pszczoły robią miód?
Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób tak właściwie pszczoły produkują miód https://mojemiody.pl/. Przede wszystkim należy wiedzieć, że absolutną podstawą wytwarzania miodu jest nektar- jest on produkowany przez rośliny w specjalnych gruczołach, które nazywane są nektarnikami. Źródłem tego przepysznego surowca są miododajne rośliny, których przykładem jest chaber bławatek, rzepak ( https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Rzepakowy/19 ), lipa ( https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Lipowy/17 ), facelia ( https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Faceliowy/26 ) błękitna i lebiodka pospolita. W tym miejscu należy podkreślić, że kwiaty tych roślin mogą mieć nie tylko zróżnicowane zapachy, ale również kolory. Atrakcyjny wygląd i przyjemna woń sprawia, że pszczoły chętnie latają wokół tych roślin. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że roślina miododajna wyróżnia się naprawdę długim okresem kwitnienia. Pszczołom dostarczane są składniki pokarmowe, które służą do tego, by produkować tytułową substancję. Owady te zbierają nektar, a następnie gromadzą go w wolu miodowym i przenoszą do ula. W praktyce jest to niewielka porcja, bowiem jedna pszczoła jest w stanie przynieść około 40-50 mg nektaru. Jest to jednak stosunkowo wiele, biorąc pod uwagę, że waga pszczoły wynosi średnio 110 mg. Należy również podkreślić, iż pszczoły produkują jedynie bezpieczny i zdrowy dla ludzi miód, czego nie możemy powiedzieć o osowatych, które zbierają też nektar z kwiatów trujących.
Jak wyglądają poszczególne etapy produkcji miodu?

Wiemy już, jak teoretycznie produkowany jest miód. Warto jednak cały proces rozbić na nieco mniejsze etapy, aby jeszcze lepiej go zrozumieć. Otóż podczas transportu nektaru do ula, w wolu miodowym ulega on rozrzedzeniu, jak również wzbogaceniu o kwasy organiczne i enzymy, które pochodzą bezpośrednio z organizmu owadów. Kiedy wrócimy do ula, pszczoła odpowiedzialna za zbieranie przekazuje surowiec pszczołom ulowym- trafia on do komórek plastra. Ważne jest utrzymywanie wewnątrz stosunkowo wysokiej temperatury. Poruszają skrzydłami, dzięki czemu woda odparowuje, jednocześnie usuwana jest wilgoć. To właśnie wtedy miód https://www.enterek.pl/jaki-miod-jest-najlepszy-na-przeziebienie/ staje się gęstszy. W komórkach plastra dochodzi do dojrzewania miodu- cukry złożone rozkładają się na cukry proste, co jest możliwe dzięki wprowadzonym enzymom. Po kilku dniach zawartość wody wynosi około 18%. Aby nektar stał się miodem, dochodzi do wielu przemian biochemicznych., a także do odparowania wody. Produkcja miodu uznawana jest za zakończoną wtedy, gdy osiągnie on dojrzałość, czyli gdy około 75% komórek plastra jest pokrytych woskiem. Następnie pszczelarz wydobywa zdrową substancję poprzez odsklepianie.
W jakim celu pszczoły robią miód?
Wiele osób prawdopodobnie zastanawia się, po co tak właściwie pszczoły produkują miód. Czy jest to czynność mająca na celu zaspokojenie potrzeb ludności? Oczywiście nie, człowiek jedynie korzysta z ich niebagatelnych umiejętności. Pszczoły produkują miód dla własnych potrzeb, bowiem jest on ich pokarmem. W związku z tym, że są one bardzo pracowite jednocześnie przewidujące, to gromadzą go możliwie najwięcej. Wiosną i latem żywią się pyłkiem i nektarem, który oczywiście jest pozyskiwany z kwitnących kwiatów. Kiedy jednak nadchodzą chłodniejsze dni, to naturalne źródło pożywienia ulega zatraceniu. Korzystają zatem z alternatywnego źródła pokarmu, czyli miodu. Każde miodobranie wiąże się z tym, że pszczelarz powinien zostawić około 4 kg miodu. W przeciwnym wypadku grozi im głód, są bardziej podatne na choroby i mogą nie pomagać nam w kolejnych latach.
Jakie składniki odżywcze posiada miód?
Powiedzieliśmy już naprawdę wiele na temat powstawania miodu. Warto teraz nieco więcej dowiedzieć się na temat składników odżywczych tej substancji. Okazuje się, że ma ona pozytywny wpływ na serce, mózg, nerwy i trudno gojące się rany. Zwalczane są bakterie, substancje te są skuteczniejsze od niektórych antybiotyków. Co ciekawe, jest to świetna alternatywa dla współczesnych kosmetyków. Skóra ulega odżywieniu, jednocześnie łagodzone są wszelkie podrażnienia. Udowodniono również, że miód działa przeciwstarzeniowo, co z pewnością warto mieć na uwadze. Miód charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym- jest to związane z enzymami, które pochodzą przede wszystkim z gruczołów ślinowych owadów. Znajdziemy tam również nadtlenek wodoru- jest to substancja, która wyróżnia się naprawdę silnymi właściwościami bakteriobójczymi. Nie w sposób nie wspomnieć o dużej ilości mikroelementów, czego doskonałym przykładem jest fosfor, wapń, żelazo, kobalt, witaminy, kwas foliowy, potas.