Jak usunąć konto Google Ads?

Gogole Ads to bardzo przydatna usługa, dzięki której możemy w krótkim czasie znacznie zwiększyć liczbę klientów. W niektórych przypadkach decydujemy się na likwidację całego konta. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowana czynność i nie wymaga od nas ogromnego doświadczenia. O czym powinniśmy pamiętać przed usunięciem konta Google Ads? W jaki sposób przebiega proces związany z likwidacją konta? Jakie wymogi musimy spełniać, aby usunąć konto Google Ads? W jaki sposób usunąć konto Google Ads? Co stanie się po likwidacji konta? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

O czym powinniśmy pamiętać przed usunięciem konta Google Ads?

specjalista AdWordsWarto zdawać sobie sprawę z tego, że konto Google Ads jesteśmy w stanie w każdej chwili zlikwidować. Jeśli zdecydujemy się na ten krok, wówczas musimy pamiętać, że gdy jakaś kampania reklamowa jest rozpoczęta, to w ciągu 24 godzin zostanie ona usunięta, a reklamy nie będą się już wyświetlać. Likwidacja ma niemalże identyczny skutek jak wstrzymanie kampanii, jednakże w tym przypadku występuje kilka różnic. W przypadku likwidacji możemy otrzymać zwrot tych pieniędzy, które nie zostały wykorzystane (nie wliczając w to środków z ofert promocyjnych. Co więcej, jeśli kiedykolwiek chcielibyśmy ponownie skorzystać ze zlikwidowanego konta, wówczas konieczna okaże się wcześniejsza reaktywacja. Pamiętajmy o tym, że gdy na koncie nie mamy niewykorzystanych środków, wówczas wystarczające okaże się wstrzymanie kampanii. Likwidacja to nie to samo co usunięcie konta.

W jaki sposób przebiega proces związany z likwidacją konta?

Kiedy zdecydujemy się na to, aby zlikwidować konto, będziemy musieli zapłacić ewentualne naliczone koszty. Jeśli na koncie posiadamy niewykorzystane środki, wówczas zostaną one zwrócone w ciągu czterech tygodni. Zostanie wykorzystana preferowana przez nas forma płatności. Co godne podkreślenia, po likwidacji konta nadal jesteśmy w stanie odnaleźć wszelkie dane, które z punktu widzenia firmy mogą mieć znaczenie. Wystarczy, że zalogujemy się w Google Ads. Jeśli kiedykolwiek w przyszłości chcielibyśmy ponownie skorzystać z Google Ads, wówczas w dowolnym momencie możemy ponowić włączenie konta. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że jeżeli nasze konto Google Ads nie było aktywne przez 15 miesięcy, czyli przez ten okres nie odnotowano żadnych wydatków, wówczas dojdzie do automatycznego zlikwidowania.

Sprawdź koniecznie:

Jakie wymogi musimy spełniać, aby zlikwidować konto Google Ads?

Jeśli zależy nam na tym, aby zlikwidować konto Google Ads, musimy spełniać pewne wymogi. Przede wszystkim nie obędzie się bez dostępu administracyjnego do konta. Dodatkowo ważna jest kwestia odpowiedniego skonfigurowania ustawienia płatności na koncie, w przeciwnym wypadku pracownicy Google nie będą wiedzieli, w jaki sposób zwrócić ewentualne środki pieniężne. Jeśli posiadamy konto menadżera, jednocześnie chcemy zlikwidować jedno z zarządzanych kont, musimy pamiętać i kilku ważnych wymaganiach. Przede wszystkim musimy mieć dostęp administracyjny do konta menedżera, jednocześnie konto menedżera musi być właścicielem konta klienta, które chcemy zlikwidować.

W jaki sposób usunąć konto Google Ads?

Warto w tym miejscu ponownie podkreślić, że usuwanie i likwidacja to dwa różne zjawiska. Usuwanie konta spowoduje, że raz na zawsze pozbędziemy się profilu i nie będziemy mogli już nigdy się na niego zalogować. Jeśli to właśnie na tym nam zależy, wówczas w pierwszej kolejności otwieramy swoje konto Google. Po lewej stronie znajduje się panel użytkownika- kliknijmy na “Dane i personalizacja”. Teraz przechodzimy do sekcji o nazwie “Pobierz lub usuń swoje dane albo zaplanuj, co ma się z nimi stać”. Następnie klikamy “Usuń usługę lub swoje konto”. Kiedy już tego dokonamy, wówczas musimy znaleźć sekcję “Usuwanie konta Google”. Tam znajdziemy ostateczny przycisk, dzięki któremu pozbędziemy się konta.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku likwidacji. Zacznijmy od zalogowania się na konto Google Ads. Klikamy ikonkę klucza, którą znaleźć można w prawym górnym rogu. Przechodzimy do sekcji o nazwie “Konfiguracja” i szukamy ustawień. Po kliknięciu sekcji “Stan konta” będzie możliwość jej rozwinięcia, czego powinniśmy dokonać. Na koniec klikamy przycisk, który powoduje rozpoczęcie procesu likwidacji.

Co stanie się po likwidacji konta?

Część osób zastanawia się, co będzie działo się po likwidacji konta. W przypadku jego usunięcia, wówczas bezpowrotnie się z nim żegnamy. Jednakże jeśli chodzi o likwidację, to listy remarketingowe zostaną zmienione na zamknięte. W konsekwencji nie będzie możliwości dodawania nowych użytkowników. W ciągu miesiąca zostaną podjęte kroki, które przyczynią się do usunięcia danych. Przykładowo usunięte zostaną parametry remarketingu dynamicznego i okres członkostwa na listach należących do konta. Jeśli listy były udostępniane innym kontom, wówczas korzystanie z nich nie będzie możliwe. Niewykorzystane środki zwracane są w okresie od miesiąca do 3 miesięcy.